Početna| O klubu| ŠKOLA dajakaštva| DAJAK čamac| RAFT tim| Foto-galerija| Video-galerija| Kontakt

eXTReMe Tracker


Početna » O klubu
Ideja o osnivanju kluba proistekla je iz čiste potrebe da se zaustavi erozija dajakaštva koja je prijetila da ovu banjalučku vještinu baci u potpuni zaborav.Grupa entuzijasta odlučila je da je jedino rješenje za vraćanje dajak-čamca na mjesto koje mu pripada osnivanje kluba kome je najvažniji cilj očuvanje ove tradicije.

Inicijalna kapisla koja je podstakla rađanje ideje o osnivanju kluba bila je sve lošija organizacija tradicionalne trke dajak-čamaca što je dovelo da se 2009. godine ona uopšte i ne održi. Okupljeni na "obali" (plaža porodice Zamolo u Boriku) , ova grupa zaljubljenika u dajak-čamac odlučila je nešto promijeniti i osnovati klub. U međuvremenu Adem Ibrisagić pravi grupu na facebook-u pod nazivom "Dajak klub", formira prvu i najveću arhivu slika dajak-čamaca uz pomoć velikog angažmana najvećih legendi u ovome sportu od kojih je većina postavljena za administratore ove grupe tako da u vrlo kratkom vremenskom periodu uspijevaju okupiti veliki broj ljubitelja ove tradicije ne samo iz Banjaluke nego i iz dijaspore. Uz tako veliku podršku ljubitelja ove tradicije koja je davala moralnu snagu, ubrzala cijeli proces oko osnivanja Dajak kluba i pomogla da ovo ne bi ostalo samo na nivou Borika, iz tog razloga obuhvaćeno je cijelo područje od Ade do Novoselije na kojem se vozi dajak-čamac, čime bi ovaj klub dobio širi karakter i samim tim bio klub za svakog istinskog ljubitelja dajak-čamca. Odlučeno ja da se kontaktiraju mnogi ljubitelji i vlasnici čamaca kako iz Banjaluke tako i iz dijaspore. Vrlo brzo dobijen je pozitivan odgovor od svih koji su bili kontaktirani tako da se moglo pristupiti stavljanju kamena temeljca za ovaj klub.
Početkom aprila 2010. klub je i zvanično registrovan u sudu , i sadašnja adresa kluba je Save Kovačevića 38. Organi kluba su skupština,upravni i nadzorni odbor , kao i savjet kluba. Većina statutarnih ciljeva odnosi se na očuvanje i popularizaciju dajak-čamca kao autohtone banjalučke vještine, školu dajakaštva, na organizaciju trka dajak-čamaca, ekološka zaštita vodotoka, obala i porječja rijeka, promotivno-turističke i rekreativne vožnje, postavljanje zvaničnih standarda vožnje dajak čamca sa ciljem registrovanja ove vještine kao sporta.

Osnivači Dajak kluba na osnivačkoj sjednici početkom marta 2010. godine u prostorijama Ronilačkog kluba "BUK"


 

 


© 2010 dajak.org
| design by igor vračar |